Savjeti roditeljima


Datum objave:5.8.2008.
Za one koji prvi put dolaze u vrtić

 Poštovani roditelji,

Mjesec rujan u vrtiću je period prilagodbe.

Upisom Vašeg djeteta u vrtić postajemo bliski suradnici u njezi, odgoju i obrazovanju.

 

Suradnja s Vama izuzetno nam je važna jer sve informacije koje o djeci trebamo u prvim danim dobivamo od Vas.

 

Zajednička nam je zadaća osigurati sve uvjete za zdravlje, sigurnost i optimalan razvoj djeteta.

Da bi u odgoju bili uspješni potrebni su nam vaši prijedlozi i mišljenja.

Možemo Vam pomoći u odgoju i obrazovanju djeteta te pružiti priliku za učenje, zabavu i druženje.

Tijekom godine suradnja s Vama ostvarit će se: 

- u individualnim kontaktima s odgojiteljima i članovima stručnog tima (po potrebi i u dogovoru s Vama),

- kroz informativne kutiće/centre, 

radionice i tematske sastanke,

- druženja, izlete, proslave,...

 

KOJA PONAŠANJA DJECE MOŽEMO OČEKIVATI U PRVIM DANIMA I ZAŠTO?

Pratite reakcije svoje djece jer neki se prvi put odvajaju od roditelja i normalno je da se osjećaju osamljeno, napušteno, povučeno, bijesno, razdražljivo…

Dijete može plakati (prilikom spremanja za vrtić, kod dolaska i tijekom boravka u grupi, svakog ponedjeljka, prilikom jela).

Reakcije mogu biti vidljive na fiziološkom planu kroz odbijanje hrane, poremećaj spavanja, buđenje noću, probavne smetnje, povraćanje, temperaturu,…

Promjene i poremećaji mogu se manifestirati i u ponašanju djece; povučenost, agresivnost, nezainteresiranost, strah, grickanje noktiju, čupkanje kose, udaranje glavom,…

Ponekad se pojavljuju oblici ponašanja koje je dijete već preraslo (regresivna ponašanja) kao npr. noćno mokrenje, sisanje prsta, ponovno vraćanje na pelene,…

U razdoblju prilagodbe na vrtić sva navedena ponašanja su NORMALNA.

Različit je intenzitet i trajanje ovakvih ponašanja i reakcija u adaptacijskom periodu.

Razlikujemo laku adaptacija (problemi adaptacije nestaju za 10–15 dana), srednje tešku adaptaciju (od jednog do tri mjeseca) te tešku adaptaciju (promjene traju vrlo dugo, od tri do šest mjeseci). Vrlo mali broj djece prolazi teški period adaptacije.

 

MALI RJEČNIK PRILAGODBE

 

Odvajanje - separacija od majke ili druge djetetu bliske osobe. Dijete se osjeća zauvijek napušteno (još ne može pojmiti da će se mama vratiti), a kako ne može razumjeti razloge zbog kojih je lišeno njezine blizine, ono ih sebi objašnjava kao kaznu za neko svoje ponašanje. Dijete ostaje bez osobe uz koju se osjeća sigurno i zaštićeno i koja je uvijek trenutno zadovoljavala sve njegove potrebe. Strah od ponavljanja takvih situacija naziva se separacijski strah.

 

Prijelazni objekt - igračka ili predmet uz koji je dijete naročito vezano, uz kojega se osjeća sigurno i zaštićeno. Potreban mu je u situacijama kada je zbunjeno, uplašeno, kada se ne osjeća dobro. To je predmet od kojeg se dijete teško rastaje, kojeg voli imati u svojoj blizini, a osobito kada se uspavljuje. To može biti nešto staro, neugledno, istrošeno, poderano… ali je djetetu najdraže i nezamjenjivo. Zbog toga je dobro da mu se ta igračka ili predmet nađe pri ruci u prvim danima u vrtiću.

 

Prilagodba - proces tijekom kojega se dijete prilagođava (adaptira) na novi prostor, ljude, djecu i/ili ritam života. Dijete, koje je do tada živjelo u sigurnom i zaštićujućem ozračju roditeljskog doma po prvi put se odvaja od roditelja (separacija) na dulje vrijeme. Dijete je prisiljeno prilagoditi se na odgojitelje koji predstavljaju zamjenu za njegove roditelje ukoliko je dijete vrlo malo, višesatni boravak među većim brojem djece, novi prostor i predmete koji ga okružuju, djelomično različiti ritam ustajanja, spavanja, njege i hranjenja.

Kako će proći razdoblje prilagodbe, te koliko će trajati, ovisi o individualnim osobinama svakog djeteta, njegovim prethodnim iskustvima, Vašem odnosu prema djetetu, kao i o Vašim stavovima prema odgojiteljima i vrtiću.
Vaša pomoć može biti u sljedećem: 

- opremite ga omiljenom igračkom, dudicom, krpicom ili nečim drugim 

- dovodite ga redovito, osobito tijekom prvih mjesec-dva (osim ako je bolesno), a uočite li da se teže prilagođava dovodite ga u vrtić u vrijeme kada će biti samo s tetom ili s manjim brojem djece

- razgovarajte s odgojiteljima o reakcijama djeteta i zajednički dogovarajte mjere oko prilagodbe.  

 

Regresija - vraćanje na ponašanja koja su već bila usvojena i prevladana. Do regresije dolazi u za dijete teškim i kriznim situacijama. Prilagodba na boravak u vrtiću za dijete može predstavljati neugodnu i prijeteću situaciju. Dijete može izgubljenu sigurnost pokušati vratiti onim ponašanjima koja je već prevladalo. Npr. dijete koje je prohodalo odbija hodati, iako je odbacilo pelene sada ih ponovno treba, iako se izražavalo u skladu sa svojom dobi vraća se izražavanju tipičnom za neku raniju fazu… Nakon što se dijete uspješno prilagodi ponovno se vraćaju ona ponašanja koja su prije krize za dijete bila znakovita.

 

Zamjenski objekt - odrasla osoba koja djetetu umjesto majke zadovoljava sve njegove potrebe (za sigurnošću, čistoćom, hranom, nježnošću, zaštitom). Zbog djetetove nemogućnosti da brine o sebi odrasle osobe su mu bitne za zadovoljavanje potreba. Odrasla osoba koja djetetu želi postati zamjenski objekt bit će u tome uspješnija ako bolje poznaje djetetove navike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      
 
Dječiji vrtići Bili cvitak
A.K.Matasa 8, Sinj tel. 825-617

Sva prava pridržana © 2009- 2021