Savjeti roditeljima


Datum objave:6.2.2009.
Pomoć djetetu u adaptaciji
Pomozite svome djetetu da se što prije i bolje adaptira na nove životne okolnosti !

-         ŠETNJOM do vrtića i IGROM u dvorištu vrtića u poslijepodnevnim satima kad nema nikoga, ali uz informaciju da je vrtić i ono što je unutra, a ne samo vani.

-         RAZGOVOROM–tko ga sve u vrtiću čeka-prvenstveno odgojiteljica koja će o njemu brinuti dok nije s mamom i tatom, koja će mu pomagati obući tenisice, pričati priče, slagati kocke…a ima i druge djece ..igračaka..

-         ZAJEDNIČKIM kupovanjem i označavanjem stvari za vrtić.

-         SKRAĆENIM BORAVKOM u vrtiću u prvim danima–maksimalno 2 sata.

-         REDOVITIM DOVOĐENJEM–osobito prva dva mjeseca. Redovitim dovođenjem dajete mu priliku da stekne naviku, povjerenje i sigurnost te ostvari emocionalnu bliskost s odgojiteljem i drugom djecom u skupini.

-         DOPUSTITE mu DONOŠENJE omiljene igračke ili predmeta.

-         VAŠIM BORAVKOM S DJETETOM u skupini–ako odgojiteljica procjeni da bi to bilo potrebno. Vaša uloga je da potičete dijete na samostalno istraživanje prostora i druženje s drugom djecom.

-         PRIZNAJTE DA MU JE TEŠKO–priznavanjem djetetovih osjećaja pokazujete djetetu da znate kako osjeća, ali da i pored toga što znate da mu je teško ipak mora ići u vrtić.

-         BUDITE STRPLJIVI ALI ODLUČNI–dopustite mu da priča o tome što ga tišti…kako mu je bilo… Nastojte izbjegavati naredbe i pitanja tipa «Nemoj plakati», «Budi dobar», «Jesi li bio dobar?»… Ne insistirajte na pitanjima kako mu je bilo u vrtiću, s kim se igrao i sl. ukoliko ne želi pričati. Dajte mu dovoljno vremena.

-         Vrlo je važno s odgojiteljima KONTINUIRANO RAZMJENJIVATI važne informacije o djetetovom ponašanju i po potrebi usklađivati i dogovarati nove pristupe i postupke (nikako u prisutnosti djeteta). Nađite mjesto i dogovorite vrijeme.

-          DIJETE ODIJENITE PRAKTIČNO (udobna odjeća)–igra je osnovna dječja aktivnost i pritom je vrlo teško paziti da ostaneš čist.   

 

      Ne zaboravite!

      Dijete u vrtić treba dolaziti naspavano. Kasni odlazak na spavanje pomiče i vrijeme ustajanja. Dogovorite s odgojiteljem vrijeme do kada bi trebalo doći u vrtić, jer ukoliko dolazi prekasno propušta trenutke koji su vrlo bitni u prvim danima.

     
 
Dječiji vrtići Bili cvitak
A.K.Matasa 8, Sinj tel. 825-617

Sva prava pridržana © 2009- 2019