Savjeti roditeljima


Datum objave:6.2.2009.
Odgoj djeteta

U odgajanju se dobro prisjetiti čudesnog kineskog bambusa:

Kad posadite sjeme, 4 godine ništa se ne vidi osim tankog izdanka. Za to vrijeme rast se odvija ispod tla u velikom vlaknastom korijenju što se širi i prodire duboko u zemlju.

Ali, pete godine bambus naraste 32 metra.

Vaša ljubav, toplina, razumijevanje, strpljenje,… neophodni su da dijete izraste u stabilnu osobu.

Svako vrijeme koje provodite s djetetom je dragocjeno, svaki trenutak koji niste proveli s njim, nepovratan je i nenadoknadiv.

Biti roditelj znači neprekidno biti u izlogu. To je kao da živite u kući staklenih zidova. Zato se ponašajte lijepo, odgajajte osobnim primjerom te radite ono što pozitivno djeluje na dijete.

Odgajanje nije kompliciran posao ako ga shvatite kao obvezu i dužnost koja je ispunjena ljubavlju i pozitivnim obiteljskim ozračjem. Prirodna ljubav, briga i pažnja koju roditelji poklanjaju svojoj djeci, temelj su uspješnosti odgoja.

Posao roditelja ne trpi zabušavanje, iako za svoj posao nećete dobiti plaću. Vaš je roditeljski posao vaša odgovornost, bez obzira na okolnosti radite li ili ne, kakva vam je ekonomska situacija, je li vam brak u krizi… Biti roditelj znači stalno učiti, a vrijeme uloženo u odgajanje najbolje je ulaganje. 

Uživajte u svom djetetu onakvom kakvo ono jest, kako izgleda, kako radi, kako napreduje. Tako će dijete biti puno samopouzdanja i izrasti u zrelu i odgovornu odraslu osobu. Nikada nemojte zaboraviti da je dijete dar od Boga. Dok odgajate imajte na umu da u roditeljstvu nema odlaska u mirovinu!

U odgajanju se dobro prisjetiti kineskog bambusa. Kad posadite sjeme, 4 godine se ništa ne vidi osim tankog izdanka. Za to vrijeme rast se odvija ispod tla u velikom vlaknastom korijenju koje se širi i prodire duboko u zemlju. Ali, pete godine bambus naraste 32 metra. Stoga i vi radite, ulažite vrijeme, trud, činite sve što možete i znate. Tjednima, mjesecima, godinama, možda nećete vidjeti rezultate. No, budete li strpljivi, nastavite li raditi, doći će i ona "peta" godina i zapanjiti vas rastom i promjenama. Jednoga dana i vaše će dijete narasti poput "čudesnog kineskog bambusa".

     
 
Dječiji vrtići Bili cvitak
A.K.Matasa 8, Sinj tel. 825-617

Sva prava pridržana © 2009- 2019