Datum objave:23.3.2018.
Korizmeno vrijeme

Korizma je vrijeme čistoće, odricanja i reda te prema tome usmjeravamo svoje razmišljanje i djelovanje.

Zajedno s djetetom možete odlučiti čega se odreći i što učiniti ili dati drugima. Posebnu brigu vodite i o prostoru u kojem boravite. Tih dana svatko u obitelji može pospremiti svoj dio prostora.


Djetetova soba je prostor koji zahtijeva često čišćenje i pospremanje. Uputite dijete na posebno značenje toga čišćenja. Sklonite stvari koje su se nagomilale na policama i zidovima. Ukazujte na ljepotu prazne plohe (police, stola, komode) i praznih kutaka u sobi.

Napravite obiteljski ili osobni kalendar odricanja i dobrih djela. Neka taj kalendar (papirnati, kartonski, platneni) sadrži prostor ili rubrike dobrih djela ili dana u kojem će te označiti dobra djela koja ste učinili ili se nečega odrekli. Taj kalendar neka bude svima dostupan i na vidljivom mjestu. Dogovarajte se, diskutirajte o tome, pitajte dijete čega se može odreći, što se promijenilo na bolje i sl.

Možda će se netko odreći bombona, netko će pozvati baku ili djeda u goste jer to rijetko čini, netko će brisati prašinu, netko će svaki petak malo hodati s kamenčićem u cipeli, netko će se zauzeti za kućno smeće, redovito češljanje kućnog ljubimca, i…ima još tisuću načina.

U to vrijeme pripovijedajte djeci bajke, jer su u bajkama trpljenje i odricanje na kraju najčešće nagrađeni.

Sigurno ste i vi kao dijete uživali u preobrazbama kraljevića i prosjaka ili u dobročinstvima i hrabrosti šegrta Hlapića. Prepričavajte tijekom četrdeset korizmenih dana djeci dijelove knjiga. Strpljenje je baviti se nekim sadržajem dulje vrijeme, odgodite sretan kraj priče za kasnije, neka dijete izdrži neizvjesnost i napetost. Pripazite pritom na dob i osobnost svog djeteta.

Ako želite da dijete nauči moliti, predlažemo vam večernju molitvu:

Hvala ti Bože za ovaj dan,

I daj mi noćas miran san.

Oprosti moje zloće sve,

od sveg srca kajem se.

Marijo Majko, uz mene stoj,

Čuvaj me, štiti, Anđele moj!

Korizmeno vrijeme je vrijeme odricanja ali i vrijeme milosrđa. U Svetom pismu stoji: "Podijeli svoj kruh s gladnima, uvedi pod krov svoj beskućnike! (Iz. 58,7)

(Više u knjizi Blagdani djetinjstva)

 

 

     
 
Dječiji vrtići Bili cvitak
A.K.Matasa 8, Sinj tel. 825-617

Sva prava pridržana © 2009- 2019